U potrazi za energetski učinkovitim rješenjima, Enison je implementirao napredni sustav rekuperacije zraka u svoje urede na katu poslovne zgrade.

Ovaj sustav, ne samo da poboljšava kvalitetu zraka, već i smanjuje energetske potrebe za grijanje i hlađenje.

Što je rekuperacija zraka?

Rekuperacija zraka je proces zamjene “potrošenog” boravišnog zraka sa svježim zrakom iz vanjske okoline. Ovaj postupak se odvija u uređaju poznatom kao rekuperator zraka. Zimi, “potrošeni” topli zrak iz prostorija zagrijava dolazni hladni vanjski zrak, a ljeti, potrošeni klimatizirani zrak hladi svježi topli zrak. Rezultat je značajno smanjenje potrebne energije za grijanje ili hlađenje prostora.

Rekuperator zraka u poslovnim prostorima Enison

Enison je za svoje prostore odabrao rekuperator zraka proizvođača Atrea, tip DUPLEX 1100 Flexi 3, s kapacitetom protoka zraka od 1000 m³/h. Ovaj rekuperator uključuje i opciju bypass-a, omogućavajući mu da u određenim uvjetima djeluje kao klasični ventilator, što je posebno korisno za pasivno hlađenje tijekom ljetnih noći.

Nadzor i kontrola rekuperatora

Za optimalno upravljanje rekuperatorom instalirana je upravljačka jedinica RD5, koja je integrirana s centraliziranim SCADA sustavom zgrade. Ugradnjom različitih vrsta osjetnika (temperature, vlažnosti, protoka, CO2, i dr.) omogućene su napredne mogućnosti upravljanja sustavom, osiguravajući pouzdan i ekonomičan rad.

Efikasnost i rezultati

Izmjenjivač topline ključni je dio rekuperatora koji utječe na efikasnost rekuperacije, odnosno toplinsku učinkovitost povrata topline. U Enisonovim prostorima, efikasnost rekuperacije iznosi impresivnih 88%, što je evidentirano praćenjem SCADA sustava.

Primjer od 23.08.2023. pokazuje kako rekuperator uspješno smanjuje temperaturu vanjskog zraka s 36,5 °C na 27,7 °C, dok zrak predan okolišu ima temperaturu od 33,8 °C.

Temperatura vanjskog zraka 36,5°C:

Odsis – Temperatura zraka 26,5°C:

Ovim naprednim pristupom, Enison je ostvario značajne učinke u smanjenju energetskih troškova i poboljšanju kvalitete zraka u svojim prostorijama.

Rekuperacija zraka demonstrira kako tehnološka rješenja mogu biti ključna u stvaranju ugodnijeg i ekološki osvještenijeg radnog okruženja.