U sklopu svojeg nastojanja za implementacijom inovacija i kontinuiranim tehnološkim napretkom, Enison je u svoje nove poslovne prostore ugradio napredni SCADA sustav.

Ovaj potez predstavlja značajan korak naprijed u upravljanju energetskom učinkovitošću i kontrolom proizvodnih procesa.

Shema sustava grijanja na hali Enison
Shema sustava grijanja na hali Enison

SCADA sustav

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) sustav predstavlja revolucionarni korak u nadzoru i upravljanju industrijskim procesima. Kao računalni sustav, SCADA omogućava detaljan nadzor, mjerenje i upravljanje, čime se značajno poboljšava učinkovitost i kontrola termotehničkih sustava unutar Enisona.

Projektiranje novih prostora

Projektirajući nove poslovne prostore, posebna pažnja posvećena je detaljima koji podupiru energetsku učinkovitost i inovativne tehnološke pristupe. SCADA sustav integriran je u srce zgrade, čime se osigurava visoka razina nadzora i upravljanja energetskim resursima.

Izvori topline i energetska rješenja

Enisonova nova zgrada koristi tri izvora topline za maksimalnu efikasnost. Glavni izvor je mikrokogeneracija koja proizvodi toplinsku i električnu energiju. Sekundarni izvori uključuju visokoučinkovitu dizalicu topline u split izvedbi i plinski kondenzacijski uređaj, osiguravajući tako konstantnu i pouzdanu opskrbu toplinom.

Proizvodnja topline na hali Enison
Proizvodnja topline na hali Enison

Različiti sustavi grijanja

U skladu s potrebama različitih prostora, implementirana su tri sustava grijanja: podno grijanje u uredskim prostorima, pločasti čelični radijatori u skladištima i zračeći paneli u radionici. Ovaj pristup osigurava optimalnu raspodjelu topline i udobnost u svim dijelovima zgrade.

Potrošnja topline na hali Enison
Potrošnja topline na hali Enison

Instalacija i prednosti SCADA sustava

Instalacija SCADA sustava provedena je s naglaskom na širok spektar upravljačkih parametara. Sustav omogućuje preciznu kontrolu temperature, vlage i protoka, te upravljanje kompleksnim energetskim procesima. Osim toga, statistička obrada podataka omogućuje unapređenje učinkovitosti sustava.

Ciljevi i očekivani rezultati

SCADA sustav omogućuje pristup preciznim informacijama i vrijednostima iz različitih sustava, što vodi boljem upravljanju potrošnjom energije. Brže donošenje odluka i usklađeni rad sustava s velikim izborom parametara rezultirat će smanjenjem potrošnje, manjim servisnim intervalima i produženjem roka trajanja opreme.

Enison nastavlja s predanim radom na unapređenju svojih operacija i tehnoloških rješenja. Integracija SCADA sustava u naše nove poslovne prostore simbolizira našu predanost inovacijama i težnju k izvrsnosti u svim aspektima našeg poslovanja.

Pozivamo vas da pratite naše buduće novosti i otkrijete kako i vama možemo pomoći u osnaživanju vaših tehnoloških i poslovnih procesa.