Hrvatska uskoro završava najbolju akademsku infrastrukturu za suradnju u gospodarstvu u jugoistočnoj Europi i s ponosom možemo reći da smo bili dio ovog projekta.

Svijet se ubrzano mijenja, nove tehnologije i gospodarstvena rješenja guraju naše društvo u novo doba. Tehnologije koje se nisu mogle ni zamisliti prije 30 godina sada su u svakodnevnoj uporabi. Sam uređaj s kojeg ovo čitate je vjerojatno bio dio znanstvene fantastike, no osim u tom mikro svijetu, tehnologija gura naprijed i u segmentu velikih industrijskih postrojenja.

Superračunala su nova vrsta računala koja svoje procese obavljaju na kvantnoj razini. To im omogućuje rješavanje problema brzinama kojima standardno računalo ne može ni doći blizu. Superračunala ima i Hrvatska i to u podatkovnim centrima koji se protežu na 550 četvornih metara.

Podatkovni centri sadržavaju barem tri superračunala i još mnogo običnih računala i servera. To je ulog u budućnost, to je ono što će mijenjati svijet.

No, slično kada pričamo i o superherojima, lako je ne posvetiti pažnju onima koji omogućavaju tim superherojima da budu ono što jesu – da spašavaju svijet. Baš kako neki superheroji ne bi bili upola super bez njihovih pomoćnika, superodijela i supervozila, isto tako ni superračunala ne bi bila toliko super bez postrojenja koja im omogućavaju da rade to što rade.

Hlađenje ovakvih postrojenja je iznimno bitno. Temperature koje se razvijaju dovoljne su da skuhaju većinu namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Energija koja je potrebna da ih se upogoni nadmašuje i neke stambene zgrade. Što ako te temperature ostanu neregulirane ili ako odjednom nestane struje? Odjednom super ostaje u mraku.

Zato smo ovdje mi! Specijalizirani smo za izvođenje, montažu i održavanje termotehničkih instalacija, a upravo to je super odijelo superračunala i podatkovnih centara.

Već dva desetljeća razvijamo i gradimo uslugu instalacije i montaže energetskih i industrijskih postrojenja, a na tom putu smo radili na mnogim projektima, a sada u našu statistiku možemo uvrstiti i rad na hlađenju superračunala i masovnih podatkovnih centara.

Vidimo se u budućnosti!