Bioplinsko postrojenje Pisarovina 1200 kW projekt je u kojem smo našu zelenu viziju ugradili u samo srce projekta. Proveli smo projekt montaže plinskog motora zajedno s puštanjem u pogon i dodatnom opremom.

Projekt:
Kogeneracija na bioplin „Bioplinsko postrojenje Pisarovina 1200 kW”

Investitor:
ECO-BIOGAS d.o.o.

Lokacija:
Pisarovina, Hrvatska

Investicija:
38.000.000,00 HRK

Završetak:
2020

Vrste radova:
Energetski radovi, montažerski i bravarski radovi, ventilacija i klimatizacija, instalacijski radovi

Bioplinsko postrojenje Pisarovina 1200 kW pothvat je u kojem smo našu zelenu viziju ugradili u samo srce projekta. Proveli smo montažu plinskog motora zajedno s puštanjem u pogon i dodatnom opremom. 

Proizvodnja električne i toplinske energije iz biomase predstavlja primjer zaokruženog i održivog, za okoliš prihvatljivog načina gospodarenja energijom. Kao energent se mogu koristiti razni oblici biomase poput kukuruzne silaže i silaže energetskih biljaka, sadržaja mastolova i gnojovki. Potom se, iz tih biomasa, procesom anaerobne fermentacije stvara bioplin. Bioplinski motor taj bioplin koristi kao gorivo za proizvodnju električne i toplinske energije. 

Proizvedena toplinska energija predstavlja potencijal za korištenje u sustavima daljinskog grijanja plastenika, pasterizaciju, sušenje i pripremu biomase i sl. Anaerobnom se fermentacijom, osim bioplina, dobiva i digestat koji primjenom na obradive površine povećava kvalitetu tla.

U ovom smo zelenom projektu bili zaduženi za samo srce postrojenja – ugradnju i puštanje u pogon bioplinskog motora i instalaciju prateće opreme: izmjenjivača dimnih plinova, dimnjaka i dimnjače za temperature do 600°C, pumpe i toplinske podstanice, prigušivače zvuka, drycoolere, komore i prateći cjevovod sa svom popratnom armaturom.

Multidisciplinarni tim dvadesetak stručnjaka, od zavarivača, bravara i građevinskih radnika, preko strojarskih, građevinskih i elektro inženjera do servisera i montera specifične opreme, na projektu su radili od studenog 2019. do siječnja 2020., a postrojenje je počelo s radom u travnju 2020. godine.

Drago nam je što smo bili dio ovog kompleksnog i izazovnog projekta zbog njegove ekološke prirode.