U samo 3 tjedna naš je tim pretvorio dio Plivinog proizvodnog pogona (Savski Marof) u čiste prostorije C i D klase.

Čiste su sobe posebno izazovni projekti koji, zbog svoje kompleksnosti, zahtijevaju specifična znanja i tehnologiju kako bi prostor bio adekvatno izoliran od vanjskih i nepoželjnih utjecaja. 

Projekt je izveden u dvije faze: 

1. faza radova

  • Svi radovi izvan objekta koji nisu utjecali izravno na proizvodnju.
  • Isporuka i ugradnja klima komora, vanjski razvod ventilacije te radovi u strojarnici.

2. faza radova – svi radovi unutar proizvodnog pogona

Sustavi čistih prostora predstavljaju specifične izazove svim strukama koje sudjeluju u projektu. Strojarski, elektro i građevinski radovi te oprema se bitno razlikuju od radova i opreme u standardnim prostorima.

Rekonstruirali smo prostor pakiranja u VNS (višenamjenska sinteza) pogonu. Proizvodne smo prostore preuredili u čiste prostore klase C (EU GMP) za finalizaciju nesterilnih API za parenteralnu upotrebu te u čiste prostore klase D (EU GMP) za finalizaciju nesterilnih API za oralnu upotrebu. 

Postojeći smo sustav ventilacije rekonstruirali i nadogradili s klima komorom K31 ukupnog kapaciteta 18.950/17.050 m3/h i svom pratećom kanalnom i perifernom opremom predviđenom za ugradnju u čiste prostore.

Uz glavne, izveli smo i popratne radove koji su uključivali: napajanje ogrjevnom i rashladnom energijom, rekonstrukciju sprinkler mreže i ugradnju opreme predviđene za čiste prostore. Od građevinskih zahvata, zidove i stropove smo obložili Cleanroom obložnim panelima, a pod je izliven iz epoxija. Također, ugrađena su i posebna Cleanroom vrata.

Rekonstruirali smo i sustav odvodnje te izvršili elektro i MUR radove potrebne za kontrolu i održavanje poželjnih atmosferskih uvjeta, tlaka i temperature, u čistim prostorima.

Prije puštanja u uporabu, svi su sustavi u potpunosti validirani kako bismo bili sigurni u njihovu ispravnost.