Tvrtka Glazir osnovana je 1994. godine kao distributer proizvoda za pekarsku industriju, a danas je vodeća tvrtka u Hrvatskoj i široj regiji u proizvodnji kvalitetnih sirovina za pekarstvo. Vodeća pozicija Glazira na tržištu uvjetovala je povećanje proizvodnih kapaciteta pa je 2009. godine izgrađen novi poslovno-proizvodni pogon ukupne površine 2.700 m2.

Ulog u modernizaciju te održavanje postrojenja ugrađivanjem najmodernije opreme održava Glazir na vrhu, a za projekt demontaže stare strojarske opreme i montaže novog parnog kotla Vitomax 200-HS tip M73C s novim plamenikom marke Weishaupt tip WM – G30/1-A ZM-3LN odabran je upravo Enison.

Toplinska energija za potrebe tehnološkog procesa unutar tvrtke Glazir, riješena je putem srednjetlačne suhozasićene pare koja se priprema u parnoj kotlovnici, odnosno parnom kotlu. Radni tlak parnog sustava je 9,5 bara (8,5 barg), a temperatura suhozasićene tehnološke pare 177,2 °C. Maksimalni dozvoljeni tlak / temperatura pare u parnom kotlu iznosi 10 bara. Parni učin kotla iznosi 2500 kg/h.

Kako bi se zadovoljila potpuna funkcionalnost odrađeni su sljedeći prateći radovi:

  • zamjena termičke pripreme vode 2.5 m3
  • zamjena spremnika kondenzata
  • zamjena novih napojnih crpki i crpki kondenzata
  • izrada kompletnog elektroupravljačkog sustava (suradnja s MC Solar)
  • zamjena kemijske pripreme vode, nominalni protok 4 m3/h
  • Dobava troslojnog dimnjaka i dimnjače od nehrđajućeg čelika tipa “SCHIEDEL”
  • zamjena kompletne armature i svi ostali prateći radovi

Ozbiljnost i veličinu ovog projekta potvrđuje i vrijednost ugovora u iznosu od 1.400.000,00 kn, a uz naše iskustvo i znanje cijeli projekt je izvršen u 3 tjedna.

Ponosni smo što je ovaj veliki projekt izvršen brzo i kvalitetno, te je Glazir mogao nastaviti sa svojim poslovanjem bez opstrukcija.

Tehničke detalje projekta i opis kompleksnosti pripreme toplinske energije za potrebe tehnološkog procesa možete proučiti u PDF-u koji se nalazi na ovom linku